Ovesný koláček s jablky - postup přípravy
Léto se blíží a s ním přichází i čas odříkání všech těch dobrot, co na vás koukají zpoza vitríny v cukrárně. Nemusíte ovšem zanevřít na všechno sladké, stačí si umět udělat zdravější variantu.
Těsto
Poleva
Do hlubokého talíře nasypejte ovesné vločky a postupně k nim přimíchejte mouku, prášek do pečiva, mletou skořici a vanilkový cukr. V mističce rozšlehejte vidličkou rozklepnuté vejce s olejem a tuto směs přilijte k ovesným vločkám, promíchejte. Přisypejte cukr a opět zamíchejte. Jablka oloupejte, odkrojte z nich jádřinec i stopky a nakrájejte je na drobné kostičky.
Ty dejte do větší mísy a přilijte k nim citronovou šťávu. Nakonec k nim přidejte ovesnou směs a promíchejte. Vlašské ořechy nasekejte nadrobno a také je do směsi přimíchejte. Kulatou formu (průměr 20 cm) vymažte olejem a zarovnejte do ní těsto. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů péct na 20 minut. Nyní můžete připravit polevu.
Čokoládu rozlámejte na kostičky a rozpusťte ji třeba v mikrovlnce. Postupně k ní přilévejte smetanu a míchejte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Koláč po dopečení vyjměte z formy, odzdobte ho polevou a dejte na 30 minut do lednice zatuhnout. Poté ihned podávejte, dobrou chuť!