Ořechové řezy se žloutkovou polevou - postup přípravy
Řezy s vlašskými ořechy jsou klasikou nejenom na Vánoce, ale i kdykoliv během roku, když potřebujete připravit snadný, rychlý a velmi chutný dezert, kterým pohostíte svou rodinu či přátele a známé. Ořechové řezy z bílkového těsta jsou na to jako dělané a v kombinaci s lahodnou žloutkovou polevou jsou prostě nedostižné. Kromě toho vydrží uskladněné v suchu a chladu i déle než týden, a dokonce je možné je bez újmy i zamrazit. O recept se s námi podělila naše čtenářka Vendula Kainová.
Těsto
Poleva
Máslo nakrájejte na menší kousky, zasypejte ho v misce moučkovým cukrem a obojí vyšlehejte do pěny. Vlašské ořechy najemno rozemelte a přidejte je k máslovému krému. Polohrubou mouku dobře promíchejte v samostatné misce s práškem do pečiva a v několika fázích ji zapracujte do směsi másla a ořechů.
Vyklepněte sedm vajíček a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a jemně ho vmíchejte krouživými pohyby stěrkou odspoda nahoru do připraveného těsta. Výslednou hmotu přemístěte do plechu vyloženého pečicím papírem, případně bohatě vymazaného máslem a vysypaného moukou a dejte ho péct při teplotě 180 °C dozlatova.
Než se těsto upeče, připravte si žloutkovou polevu. Oddělené žloutky smíchejte s moučkovým cukrem a vše společně vyšlehejte do napěněné konzistence. Když se těsto dopeče, na horké těsto nalijte polevu a nechte ji zaschnout. Teplým nožem pak těsto rozkrájejte na malé kousky, které ozdobte podle své fantazie třeba rozpuštěnou čokoládou a polovinou vlašského ořechu a podávejte.