Kynuté škvarkové houstičky s kmínem - postup přípravy
Škvarkové placky jsou chutné a velmi oblíbené. Pro někoho však mohou být příliš tuhé. Proto je dobrý nápad připravit z nich klasické kynuté zapletené houstičky sypané solí a kmínem. Jsou dokonale nadýchané a vláčné a doma se po nich jen zapráší. Vřele doporučujeme připravit je rovnou v dvojité dávce podle receptu paní Ireny Scholtzové.
Ingredience
Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr a droždí a na 15 minut nechte odstát, aby se aktivovaly kvasinky. Do mísy prosejte hladkou mouku, přilijte vzešlý kvásek, sůl, jedno vajíčko a škvarky. Škvarky přidejte buďto mleté, anebo půl na půl s celými škvarky, podle toho, jak vám to vyhovuje. Uhněťte pružné a nelepivé těsto, které nechte v míse pod utěrkou 1 až 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na 10 až 12 částí, zformujte je do kuliček, zakryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30 až 60 minut. Pak každý bochánek rozdělte na tři díly, smotejte z nich houstičky, které vyskládané na plechu pokrytém pečicím papírem nechte znovu 30 minut vykynout.
Druhé vajíčko vyšlehejte vidličkou a potřete jím povrch všech vykynutých houstiček. Posypejte je hrubozrnnou solí a kmínem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 15 až 20 minut dozlatova.