Trik na dokonalé pečené kuře se zeleninou - postup přípravy
Když jíme pečené kuře, často si zoufáme ve chvíli, kdy narazíme na maso vařené namísto pečeného. To se děje té části kuřete, která je při pečení ponořená do vody. Ať se snažíme sebevíc, vždycky tam nějaký takový kousek je. Existuje spousta nejrůznějších více či méně funkčních triků, jak dosáhnout dokonalého opečení. My jsme objevili ten nejlepší ze všech.
Na kuře
Na přílohu
Kuře ze všech stran osolte a sůl vmasírujte do kůže. Nevynechejte ani oblast uvnitř kuřete. Pak ho vložte do igelitového sáčku a nechte 2 až 3 hodiny odležet v lednici.
V misce smíchejte trochu rostlinného oleje se sladkou paprikou a odleželé kuře touto směsí celé potřete a opět rukama vmasírujte do kůže. Vezměte mřížku z trouby, provlékněte skrze ni obě kuřecí nohy a provázkem je stáhněte k sobě tak, aby kuře na mřížce zůstalo pevně zavěšené.
Na dno trouby vložte plech vyložený pečicím papírem a na vrchní příčku zavěste mřížku s kuřetem tak, aby se prsíčky dotýkalo plechu. Troubu nastavte na 200 °C a nechte kuře péct.
Mezitím očistěte bramboru, cibuli i papriku a vše nakrájejte na velké kousky. Zeleninu smíchejte v misce, zakápněte ji třemi až čtyřmi lžícemi oleje a posypejte paprikou, solí a tymiánem. Přidejte prolisovaný či jemně nastrouhaný stroužek česneku a vše dobře promíchejte, aby se zelenina obalila kořením.
Po půlhodině pečení kuřete pod něj na plech vyrovnejte zeleninu tak, aby byla jen v jedné vrstvě a pečte ji společně s kuřetem tak dlouho, dokud nebude hotová. Kuře samotné by mělo pobýt v troubě ještě dalších 45 až 50 minut.
Hotové kuře se zeleninou podávejte s libovolnou přílohou. Skvěle se ale hodí k rýžovému pilafu.