Plněné bramborové placky se zelím a uzeninou - postup přípravy
Bramborová placka nemusí nutně znamenat klasický bramborák. Zkuste ji podle receptu paní Petry Pospíchalové a zjistíte, jaké nové dimenze vaření vám mohou klasické brambory poskytnout. Naplňte je zelím a uzeninou, anebo třeba sýrem.
Ingredience
Brambory ve slupce uvařte doměkka, slijte je a nechte do druhého dne vychladnout a ustát. Druhý den brambory nahrubo nastrouhejte, přidejte k nim vajíčko, podle chuti sůl a tolik mouky, abyste získali hutné a tvárné těsto. (Pozor, s moukou to nepřehánějte a pracujte rychle. Bramborové těsto postupem času řídne, což vás může svádět k přidání mouky a výsledné produkty pak budou příliš tuhé!)
Uzeninu nakrájejte na kostičky a zelí slijte z nálevu, nechte ho okapat a pokrájejte na menší kousky. Na pomoučněném válu těsto rukama propracujte. Na sporáku rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje. Rukama odebírejte kousky těsta, tvarujte z nich placky (stačí pomocí prstů). Placky naplňte zelím a uzeninou a dobře je uzavřete, aby se během smažení nerozbalovaly.
Hotové placky osmažte po obou stranách na středním ohni pod pokličkou dozlatova a podávejte buďto ihned čerstvé, anebo i později studené.