Mřížkový koláč s tvarohovou náplní - postup přípravy
Udělejte si lepší den s tímto chutným koláčem s originálním designem, který se postará o to, aby vaše pohoštění pro hosty bylo dokonalé po všech stránkách. Na jeho přípravu vám stačí chvilka času a pár naprosto obyčejných ingrediencí.
Těsto
Náplň
Na pomazání
Vejce rozklepněte do menší misky a přidejte k nim cukr krupici, špetku soli, vanilkový cukr a důkladně vše prošlehejte metličkou. Přidejte do směsi zakysanou smetanu (lze nahradit přírodním jogurtem) a směs znovu prošlehejte. Do větší mísy nasypejte hladkou mouku a přidejte k ní prášek do pečiva. Obojí společně promíchejte.
Dále dejte do mísy studené máslo a ručně ho prohněťte s moukou. Nalijte do mísy s moukou vaječné těsto se smetanou a promíchejte ho stěrkou. Nakonec ho ručně uhněťte, dokud nezískáte nelepivé a jednolité těsto. To zabalte do sáčku a nechejte ho na 20 až 30 minut v lednici.
Do větší mísy dejte tvaroh, rozklepnutá vejce, cukr krupici, vanilkový cukr a kukuřičný škrob. Vše důkladně rozmixujte a stěrkou ještě promíchejte. Těsto vytáhněte z lednice a odkrojte z něj jednu třetinu. Formu na pečení (30×20 cm) vyložte pečicím papírem a rozložte v ní větší část těsta. Naneste do ní náplň a zarovnejte ji. Menší část těsta rozválejte. vytvarujte ji do tvaru obdélníku a poté ji nakrájejte na proužky.
Proužky dejte na náplň a poté na ně vysázejte delší pruhy, tentokrát ale již diagonálně. Vytvořte tvar mřížky. Žloutek rozšlehejte s mlékem a hotovou směsí celý koláč z vrchu potřete. Dejte formu s koláčem do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte ho cca 35 až 40 minut. Hotový koláč na ozdobu zasypejte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!