Klasické pečené špízy - postup přípravy
Tyto špízy jsou vynikající hned z několika důvodů – jednak chutnají skvěle a jednak vám pomohou zužitkovat zásoby z lednice či mrazáku. O svůj recept se s námi podělila paní Ilona Šimůnková.
Ingredience
Připravte si velikou mísu, plech s nízkými bočnicemi a několik dlouhých špejlí. Nakrájejte na velké kostky maso, špek, slaninu, klobásu, papriku i cibuli a vše vsypte do mísy. Posypejte přísady solí a mletým černým pepřem, popřípadě přidejte i další koření, které máte rádi, a ingredience promíchejte, aby se obalily kořením. Brambory oloupejte a nakrájejte je na středně silná kolečka.
Plech vyložte pečicím papírem. Na každou špejli napíchejte střídavě kousek masa, cibuli, uzeninu, špek, slaninu a papriku a přísady střídejte až do konce špejle. Brambory napíchejte na samostatné špejle. Vše postříkejte olejem, brambory případně posypejte vhodným kořením a špejle položte na bočnice plechu, aby jakoby visely ve vzduchu. Plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte špízy asi 40 minut a podávejte.