Vepřové kotlety na smetaně - postup přípravy
Dokonale snadné a přitom tak neskutečně chutné jsou kotlety na smetaně podle receptu od paní Hany Petrášové. Bez problému je zvládne i začátečník a chutnat budou i té nejkritičtější tchyni.
Ingredience
Cibuli očistěte a nasekejte najemno. Anglickou slaninu (nebo uzené maso) nakrájejte na tenké plátky a ty rozdělte na malé proužky. Kotlety nakrájejte na plátky, které po obou stranách posypejte solí a pepřem.
Na pánvi rozehřejte rostlinný olej s máslem a osmahněte na něm nasekanou cibulku spolu s anglickou slaninou či uzeným masem dozlatova. Poté přidejte plátky kotlet, které zprudka po obou stranách osmahněte, podlijte je trochou vody a přemístěte obsah pánve do pekáčku (anebo pracujte v žáruvzdorném nádobí, které zvládne obojí).
Pekáč s masem vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte je asi 1,5 hodiny, aby maso změklo. Po dopečení vyjměte maso z pekáče a ten postavte zpátky na sporák. Plnotučnou sladkou smetanu nalijte do hrnku či misky, rozmíchejte v ní trochu hladké mouky a touto směsí zahustěte vypečenou šťávu z masa. Pokud vám vzniknou hrudky, jednoduše je promixujte tyčovým mixérem. Do výsledné omáčky přidejte jednu malou lžičku plnotučné hořčice, podle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem a nechte na sporáku dalších 10 minut provařit.
Kotlety podávejte s vařenou rýží, přelité zahuštěnou smetanovou omáčkou a navrch posypané nasekanými bylinkami nebo jinou zeleninou na ozdobu.