Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kynuté koláče

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Domácí kynuté koláče - postup přípravy

Kynuté koláče s tvarohem, povidly, mákem či podobnou náplní jsou českou klasikou. Recept na vynikající těsto, ze kterého jdou upéci, nám poskytla paní Nicole Soukopová.

Ingredience pro:
1 porce

Na koláče

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do zadělávací mísy nalijte vlažné mléko, přidejte lžíci cukru, rozdrobte droždí a vše promíchejte. Po několika minutách, až se kvásek rozeběhne, přidejte prosátou mouku, zbytek mléka a cukru, špetku soli, vejce a olej. Zamíchejte a rukou či robotem zpracovávejte, dokud těsto nebude hladké a nelepivé. Poté mísu přikryjte utěrkou a nechte hodinu na teplém místě vykynout.

2. KROK

Během kynutí si připravte zvolené náplně na koláče podle vaší chuti a drobenku. Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál. Odtrhněte asi 40 gramů těžký díl těsta a udělejte z něho placičku. Poté na ni dejte zvolenou náplň a posypejte drobenkou.

3. KROK

Koláče dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte je v předehřáté troubě na 160 až 170 °C, dokud nebudou hezky dozlatova. Během pečení rozpusťte trochu másla a smíchejte ho s trochou rumu. Jakmile jsou koláče upečené, ihned potřete jejich okraje máslem s rumem. Po vychladnutí podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů