Domácí kynuté koláče - postup přípravy
Kynuté koláče s tvarohem, povidly, mákem či podobnou náplní jsou českou klasikou. Recept na vynikající těsto, ze kterého jdou upéci, nám poskytla paní Nicole Soukopová.
Na koláče
Do zadělávací mísy nalijte vlažné mléko, přidejte lžíci cukru, rozdrobte droždí a vše promíchejte. Po několika minutách, až se kvásek rozeběhne, přidejte prosátou mouku, zbytek mléka a cukru, špetku soli, vejce a olej. Zamíchejte a rukou či robotem zpracovávejte, dokud těsto nebude hladké a nelepivé. Poté mísu přikryjte utěrkou a nechte hodinu na teplém místě vykynout.
Během kynutí si připravte zvolené náplně na koláče podle vaší chuti a drobenku. Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál. Odtrhněte asi 40 gramů těžký díl těsta a udělejte z něho placičku. Poté na ni dejte zvolenou náplň a posypejte drobenkou.
Koláče dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte je v předehřáté troubě na 160 až 170 °C, dokud nebudou hezky dozlatova. Během pečení rozpusťte trochu másla a smíchejte ho s trochou rumu. Jakmile jsou koláče upečené, ihned potřete jejich okraje máslem s rumem. Po vychladnutí podávejte.