Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Svatební vázané koláčky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Svatební vázané koláčky - postup přípravy

Nejen na svatbu si můžete upéci vázané svatební koláčky, které lze plnit několika tradičními českými náplněmi. Svůj osvědčený recept nám poskytla paní Jaroslava Slavíková, která takových koláčků dle svých slov napekla už desetitisíce – a vždy měly velký úspěch.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na kvásek

Na makovou náplň

Na tvarohovou náplň

Na povidlovou náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Protože těsto nekyne, i když je v něm droždí, je dobré si nejdříve připravit náplně. Na makovou dejte na sporák vařit mléko s cukrem dle vaší chuti. Poté do něho nasypte sáček mletého máku a povařte. Přidejte lžíci povidel, pokud je máte rádi, tak až dvě a dle potřeby mleté piškoty, které vše zahustí. Podle chuti dochuťte rumem, citronovou kůrou a trochou skořice.

2. KROK

Na tvarohovou náplň potřebujete kostku tvarohu „ve stříbře“. K němu přidejte jeden žloutek, trochu citronové kůry a dle chuti moučkový cukr. Ne krupici nebo krystal, protože pak zřídne. Pokud je moc řídký, lze přidat trochu pudinkového prášku. Na povidlovou náplň jen dejte do povidel rum dle chuti a zahustěte je mletým kokosem. Musíte je nechat alespoň hodinu odstát, aby je kokos zahustil.

3. KROK

Na těsto si zadělejte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, přidejte cukr a vlažné mléko. Nechte několik minut stát, dokud kvásek nezačne pracovat.

4. KROK

Na vál, na kterém budete těsto zpracovávat, nasypte oba druhy mouky. Pak na ně nahrubo nastrouhejte máslo a tuk Iva nebo Omega. Je nutné ho nastrouhat, nesmí se v žádném případě jakkoliv roztírat prsty. Přidejte kvásek a vejce a vše rukama zpracujte. Nepoužívejte robot, jinak těsto zkazíte a koláčky se nepodaří tak, jak mají.

5. KROK

Z hotového těsta vyválejte silnějšího hada a z něj odkrajujte kousky. Z nich pak udělejte rukou placičku. Nepoužívejte v žádném případě váleček, pouze ruce. Placičky mohou být od velikosti dvoukoruny až větší, záleží na vás. Doprostřed každé placičky dejte náplň.

6. KROK

Protilehlé strany placičky nahoře spojte prsty. Další dvě strany jakoby prsty mírně zasuňte dovnitř. Koláčky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Troubu rozehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C a upečte dorůžova. Ještě horké koláčky obalte v moučkovém cukru. Koláčky vydrží i týden, rozležené bývají ještě lepší.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů