Svatební vázané koláčky - postup přípravy
Nejen na svatbu si můžete upéci vázané svatební koláčky, které lze plnit několika tradičními českými náplněmi. Svůj osvědčený recept nám poskytla paní Jaroslava Slavíková, která takových koláčků dle svých slov napekla už desetitisíce – a vždy měly velký úspěch.
Na těsto
Na kvásek
Na makovou náplň
Na tvarohovou náplň
Na povidlovou náplň
Protože těsto nekyne, i když je v něm droždí, je dobré si nejdříve připravit náplně. Na makovou dejte na sporák vařit mléko s cukrem dle vaší chuti. Poté do něho nasypte sáček mletého máku a povařte. Přidejte lžíci povidel, pokud je máte rádi, tak až dvě a dle potřeby mleté piškoty, které vše zahustí. Podle chuti dochuťte rumem, citronovou kůrou a trochou skořice.
Na tvarohovou náplň potřebujete kostku tvarohu „ve stříbře“. K němu přidejte jeden žloutek, trochu citronové kůry a dle chuti moučkový cukr. Ne krupici nebo krystal, protože pak zřídne. Pokud je moc řídký, lze přidat trochu pudinkového prášku. Na povidlovou náplň jen dejte do povidel rum dle chuti a zahustěte je mletým kokosem. Musíte je nechat alespoň hodinu odstát, aby je kokos zahustil.
Na těsto si zadělejte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, přidejte cukr a vlažné mléko. Nechte několik minut stát, dokud kvásek nezačne pracovat.
Na vál, na kterém budete těsto zpracovávat, nasypte oba druhy mouky. Pak na ně nahrubo nastrouhejte máslo a tuk Iva nebo Omega. Je nutné ho nastrouhat, nesmí se v žádném případě jakkoliv roztírat prsty. Přidejte kvásek a vejce a vše rukama zpracujte. Nepoužívejte robot, jinak těsto zkazíte a koláčky se nepodaří tak, jak mají.
Z hotového těsta vyválejte silnějšího hada a z něj odkrajujte kousky. Z nich pak udělejte rukou placičku. Nepoužívejte v žádném případě váleček, pouze ruce. Placičky mohou být od velikosti dvoukoruny až větší, záleží na vás. Doprostřed každé placičky dejte náplň.
Protilehlé strany placičky nahoře spojte prsty. Další dvě strany jakoby prsty mírně zasuňte dovnitř. Koláčky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Troubu rozehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C a upečte dorůžova. Ještě horké koláčky obalte v moučkovém cukru. Koláčky vydrží i týden, rozležené bývají ještě lepší.