Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketový kaviár

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Cuketový kaviár - postup přípravy

Sladko-slaný, mírně pikantní a díky použitým druhům koření neuvěřitelně aromatický cuketový kaviár využijete po celou zimu na mnoho způsobů. Příprava je docela snadná, pokud se vám tedy urodilo hodně cuket, toto je skvělý způsob, jak je uchovat na horší příští časy.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Cuketu omyjte, zbavte ji špiček a nakrájejte ji na středně velké kostky. Očištěnou mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte na kostičky a rovněž očištěné papriky i feferonku nebo chilli papričku (tu lze případně i vynechat, anebo jich naopak použít více). Paličku česneku prolisujte a nať koriandru a kopru nakrájejte nadrobno (pokud nemáte rádi koriandr, můžete použít hladkolistou petrželku). Nyní je příprava dokončena a můžete se pustit do výroby samotného cuketového kaviáru.

2. KROK

Do hrnce nalijte trochu slunečnicového oleje a nechte ho rozehřát. Do horkého oleje vsypte nastrouhanou mrkev a přilijte třetinu sklenice vody. Vše promíchejte a nechte 15 nebo 20 minut vařit, aby mrkev změkla.

Vedle v pánvi orestujte na oleji cibuli spolu s prolisovaným česnekem a přidejte i nakrájené oba druhy paprik. Ke změklé mrkvi přisypejte cuketu a posolte ji, aby pustila šťávu. Cuketu s mrkví dobře promíchejte. Když cibulka s paprikou v pánvi zesklovatí, přidejte je do hrnce s mrkví a cuketou. Do pánve nalijte trochu vody a vypláchněte zbytky zeleniny, které přilijte do hrnce. Všechnu zeleninu promíchejte a pokračujte ve vaření, dokud úplně nezměkne.

3. KROK

Do hrnce s uvařenou zeleninou přisypejte zelené bylinky a přidejte jednu malou lžičku kyseliny citrónové. Přisypejte tři polévkové lžíce cukru a stejné množství protlaku. Přísady znovu důkladně promíchejte a pokračujte ve vaření ještě 5 až 10 minut. Nakonec přisypejte ochucenou sůl Adyghe, která obsahuje různé druhy bylinek a koření (lze nahradit podravkou). Přiklopte hrnec pokličkou, vypněte oheň a nechte zeleninu ještě chvíli „dojít“.

4. KROK

Připravte si čisté a sterilizované zavařovací sklenice i s víčky. Můžete je sterilizovat tak, že je naplníte vodou a vložíte na 4 minuty do mikrovlnné trouby a následně horkou vodu z nich nalijte na víčka vložená do misky.

5. KROK

Vraťte se zpátky k uvařené zelenině, kterou důkladně promixujte tyčovým mixérem, abyste získali hladké a homogenní pyré. Mixování bude trvat asi 8 minut. Nyní směs znovu ochutnejte a v případě potřeby dochuťte. Dejte ale pozor, při pobytu ve sklenicích se chutě ještě uleží, proto to s kořením nepřežeňte, zejména se solí.

Pyré znovu na sporáku přiveďte k varu a jakmile začne bublat, okamžitě vypněte plamen a směs naplňte do sterilizovaných sklenic až po okraj. Skleničky pevně uzavřete, postavte je dnem vzhůru, zakryjte teplou dekou a nechte je zvolna do druhého dne vychladnout. Poté je uložte do sklepa či do spíže a použijte jako doplněk k masům, součást omáček či polévek, případně jako pomazánku na pečivo.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů