Nakládaný kořeněný bůček - postup přípravy
Vepřový bůček nemusíte pokaždé vařit či péct. Stačí ho naložit do roztoku, nechat náležitě uležet a dochutit kořenicí směsí.
Na maso
Vykostěný bůček dobře očistěte a rozdělte na 6 částí. Dejte je do větší zapékací mísy nebo podobné nádoby. Svařte 1,5 litru vody se 150 gramy soli a roztok nalijte na maso, aby bylo celé ponořené. Zatižte ho třeba talířem, přikryjte fólií a nechte 2 dny při pokojové teplotě.
Poté vodu slijte a svařte novou solnou směs o stejné koncentraci. Opět ji nalijte na maso, zatižte ho a zakryjte. Pak ho dejte na týden do lednice.
Vodu slijte a maso dokonale osušte papírovými utěrkami. Dejte ho do velkého plastového sáčku a nechte ho hodinu ztuhnout v mrazáku. Mezitím si prolisujte dostatek česneku a nasekejte hrst kopru najemno.
Maso vyndejte z mrazáku a potřete ho česnekem. Dva kusy masa obalte v kopru, dva kusy v mletém černém pepři a dva kusy ve sladké paprice. Takto naložené maso uchovávejte v mrazáku.