Piškotová roláda s ovocem podle rakouského receptu - postup přípravy
Pokud byste rádi upekli nějaký zajímavý dezert, ať už na oslavu či jen tak ke kávě, vyzkoušejte tento starý rakouský recept. Výsledkem je luxusní roláda plná ovoce, kterou nikdo nepohrdne.
Na náplň
Na těsto
Na polevu
Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Poté na něj rovnoměrně rozprostřete mražené třešně a mražené borůvky. Nakonec na ovoce rovnoměrně nastrouhejte hořkou čokoládu.
Oddělte žloutky a bílky ze 4 vajec. Do mísy k bílkům přidejte špetku soli a začněte je šlehat. Když začnou pěnit, zašlehávejte postupně cukr, dokud nebudete mít tuhý sníh. Do něho poté zašlehejte olej a nakonec postupně jeden po druhém i žloutky. Na sníh prosejte mouku s vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Opatrně ale pečlivě pomíchejte, těsto musí zůstat nadýchané.
Těsto poté rovnoměrně rozložte na plech na ovoce s čokoládou. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte asi 30 minut. Poté ho nechte vychladnout. Následně dejte přes plech pečicí papír a překlopte korpus tak, aby těsto bylo dole a ovoce nahoře. Poté vše srolujte do rolády, tu zabalte do pečicího papíru a dejte do ledničky ztuhnout.
Vlašské ořechy nasekejte na malé kousky. Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a k ní přidejte nasekané ořechy. Vršek a strany rolády pokryjte čokoládovou směsí, nechte ztuhnout a servírujte.