Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tvarohové šátečky s tajnou ingrediencí

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Tvarohové šátečky s tajnou ingrediencí - postup přípravy

Možná si při představě kombinace sladkého pečiva s příměsí kopru budete ťukat na čelo, tato dobrota vám ale vezme veškeré předsudky. Kopr je v mnoha oblastech Evropy velmi populární a jeho nezaměnitelné aroma ladí i s tím, u čeho byste to nečekali.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na náplň

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Ve 100 ml rozpusťte rozdrobené droždí a 1 čajovou lžičku cukru a směs nechte stát 15 minut na teplém místě, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna.

2. KROK

Hladkou mouku prosejte do mísy, přidejte vaječné žloutky, zbylý cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Přilijte vzešlý kvásek a zadělejte pružné těsto. V průběhu přilévejte zbylé vlažné mléko a nakonec přidejte také rozpuštěné máslo. Když těsto přestane lepit, nechte ho v míse vykynout asi 1 až 1,5 hodiny, aby zdvojnásobilo svůj objem.

3. KROK

Zatímco těsto kyne, připravte tvarohovou náplň. Tvrdý tvaroh nalámejte do misky, přidejte k němu obyčejný a vanilkový cukr, oddělený žloutek a krupici a všechny přísady vyšlehejte dohladka. Z bílku ušlehejte tuhý sníh a zamíchejte do něj jemně nasekaný kopr. Tuto směs jemně vmíchejte do tvarohové hmoty.

4. KROK

Po vykynutí těsto jemně prohněťte a vyválejte ho na obdélník o rozměrech 40×50 cm. Rádlem nebo kráječem na pizzu ho rozkrájejte na čtverce 10×10 cm. Doprostřed každého čtverce umístěte jednu vrchovatou lžíci náplně a spojte přes ni vždy dva a dva protilehlé rohy tak, aby vznikl šáteček. Spoje dobře zamačkejte, aby se nerozbalovaly.

5. KROK

Hotové šátečky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte 30 minut nakynout. Vejce vyšlehejte se zakysanou smetanou dohladka a touto směsí potřete před pečením povrch každého šátečku. Plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte šátečky po dobu 20 až 25 minut, dokud těsto na povrchu nezíská zlatavou barvu. Nemělo by se ale příliš přepéct, vysušilo by se a bylo by tuhé.

6. KROK

Po dopečení šátečky nechte vychladnout, posypejte přes jemné sítko moučkovým cukrem a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy. Z uvedené dávky připravíte 10 kousků pečiva.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů