Topinky s domácí lutenicí a sýrem - postup přípravy
Tajemné slovo „lutenice“ je pamětníkům dobře známé, pokud jej ale vidíte poprvé, pak vězte, že se jedná o pomazánku z vařených brambor a dalších přísad, která byla populárním hospodským jídlem na počátku minulého století. O osvědčený recept na zjednodušenou domácí formu lutenice se podělila paní Ilona Šimůnková.
Ingredience
Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je vychladnout. Slupku oloupejte, brambory nahrubo nastrouhejte, podle chuti osolte, opepřete, přidejte trochu kečupu, hořčice a špetku chilli. Cibuli nasekejte najemno, česnek prolisujte a obojí vmíchejte do bramborové směsi.
V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje nebo sádla a opečte na něm plátky chleba po obou stranách dozlatova. Topinky natřete lutenicí, posypejte strouhaným sýrem a podávejte.