Jablečný koláč s meruňkovým džemem - postup přípravy
Jablečný koláč může být i trochu netradiční, jablka a meruňkový džem se však k sobě velmi skvěle hodí. Jeho příprava je přitom velmi jednoduchá a také rychlá.
Ingredience
Rozklepněte si do mísy vejce a přidejte cukr. Pokud máte menší vejce, použijte 4 kusy. Poté je vyšlehejte do pěny. Následně k nim zašlehejte slunečnicový olej, jogurt, citronovou šťávu a kůru z jednoho citronu. Nakonec postupně přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva a vymíchejte těsto.
Obdélníkovou dortovou formu o rozměrech 28×19 centimetrů vymažte máslem a vysypejte moukou. Nalijte do ní půlku těsta. Rozehřejte troubu na 180 °C, (pokud máte troubu s cirkulací, tak na 170 °C) a pečte koláč asi 15 minut. Po upečení ho nechte vychladnout, ale nevyndávejte ho z formy.
Jablka zbavte jádřince. Dvě nakrájejte na menší kostičky a dvě na tenké plátky. Upečené těsto pomažte meruňkovou marmeládou a na ni dejte kostičky jablek. Vše zalijte druhou polovinou těsta, na které rozložte plátky jablek. Poté dejte koláč dál péct na 180 °C (nebo 170 °C v závislosti na vaší troubě) na 30 až 35 minut.
Po vychladnutí odstraňte okraje formy. Koláč posypejte moučkovým cukrem, jablka navrchu potřete trochou meruňkového džemu a servírujte.