Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

3 recepty na luxusní vánoční cukroví

3 recepty na luxusní vánoční cukroví - postup přípravy

Pokud i vy letos přemýšlíte o tom, že vánoční pečení poněkud omezíte kvůli drahým energiím i surovinám, ale přesto se ho nechcete tak úplně vzdát, tato trojice je ta, kterou byste určitě neměli minout. Je to taková svatá trojice vánočního pečení, která udělá radost i parádu. O recepty se podělila paní Věra Dufková.

Ingredience pro:
1 porce

Ořechové trubičky

Skořicová kolečka s krémem z nutelly

Medové čtverečky s máslovým krémem

Bonus: Ozdobné květinky

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Ořechové trubičky

1. Máslo s cukrem vyšlehejte dohladka, přidejte k nim jedno vejce, kakao a citrónovou kůru a vše dobře promíchejte. Přihoďte mleté ořechy a prosátou hladkou mouku a vypracujte hladké těsto.

2. Vypracované těsto rozválejte na plát o síle kolem 3 mm a nakrájejte jej na obdélníčky, které stočte přes cukrářské trubičky. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C dorůžova.

3. Upečené trubičky stáhněte z rourek a nechte je vychladnout. Nad vodní lázní si rozpusťte čokoládu, namočte do ní oba konce trubiček a nechte zaschnout.

4. Mezitím vyšlehejte máslo s plechovkou karamelového kondenzovaného mléka do homogenního krému, naplňte jím zdobicí sáček a s jeho pomocí do každé trubičky vtlačte trochu krému. Hotové trubičky vyskládejte do krabice a uložte na suchém a chladném místě uležet.

2. KROK

Skořicová kolečka s krémem z nutelly

1. Mouku smíchejte s cukrem a skořicí, přidejte na kousky pokrájené máslo a sádlo, jedno vejce a špetku skořice a vše propracujte do hladkého těsta. Zabalte jej do fólie a nechte alespoň 2 hodiny v lednici uležet.

2. Z hotového těsta vyválejte placku silnou asi 5 mm, z níž vykrajujte kolečka. Doprostřed poloviny z nich vykrájejte menší kolečka či květinky, všechny vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C dorůžova. Upečená kolečka nechte vychladnout.

3. Nakonec připravte náplň. Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně k němu přidávejte nutellu, dokud nedocílíte tmavé barvy a výrazné chuti. Vzhledem ke sladkosti Nutelly již směs nemusíte nijak přislazovat. Natírejte s ní nevykrájená kolečka, na něž přilepte ta vykrájená a nechte ztuhnout. Pokud chcete, posypejte povrch koleček moučkovým cukrem a ozdobte je květinkou či jiným zdobením.

3. KROK

Medové čtverečky s máslovým krémem

1. Hladkou mouku smíchejte s cukrem, skořicí a drceným hřebíčkem. Přidejte změklé máslo, lžíci medu, jeden žloutek a trochu vanilkové esence či balíček vanilkového cukru. Zadělejte homogenní a soudržné těsto, které nechte zabalené ve fólii alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici.

2. Odleželé těsto vyválejte na tenkou placku, z níž vykrajujte čtverečky či jiné tvary, vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem a dejte péct na 180 °C dorůžova.

3. Připravte si krém z másla, které vyšlehejte dohladka s cukrem a trochou vanilkové esence. Tímto krémem natírejte upečené a zchladlé čtverečky, které po dvojicích slepujte k sobě.

4. Ve vodní lázni rozpusťte tmavou a světlou čokoládu, z nichž vytvořte na povrchu čtverečků libovolné zdobení. Pokud chcete, ozdobte nakonec čtverečky domácími ozdobnými květinkami, anebo jiným cukrářským zdobením.

4. KROK

Bonus: Ozdobné květinky

1. Ingredience promíchejte do soudržné hmoty, kterou podle fantazie a potřeby rozdělte na několik částí a obarvěte pár kapkami potravinářského barviva. Výslednou směs poté natlačte do cukrářské formičky na ozdobné kvítky, anebo je jiným způsobem vytvarujte do požadovaného tvaru.

2. Květinkami ozdobte hotové cukroví hned na nezatuhlou čokoládovou polevu nebo jinou lepkavou část, aby dobře držely na místě. V případě potřeby klasickou bílkovou polevou vytvořte ozdobné detaily, jako je tečka uprostřed květinky atp.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů