Jak na křehké a šťavnaté řízky - postup přípravy
Smažené řízky jsou nedílnou součástí jídelníčku snad každé rodiny. Obzvláště začínající domácí kuchaři a kuchařky však někdy tápou, jak docílit oné známé křehkosti a šťavnatosti a nezískat namísto toho nepoživatelnou podešev. Odhalíme vám tajemství, které vylepší chuť i vašich řízků.
Kouzlo tkví v oleji
Každý nejspíš už někdy slyšel o tom, že olej a voda se vzájemně odpuzují. Toho se dá využít ve prospěch kvality vašich řízků a to tak, že poté, co maso naklepete a okořeníte, jej natřete trochou oleje. Ve skutečnosti můžete do oleje rovnou přidat kořenicí směs a maso jí natřít, nechat chvilku proležet, aby nasáklo chutí, a až poté jej obalit v trojobalu. Díky tomu bude maso křehčí a šťavnatější.
Dostatečně vysoká teplota
Mnoho důležitého se děje i v průběhu smažení. Je třeba nepokládat maso do nedostatečně rozpáleného tuku, To způsobí nejen to, že se olej nasákne do strouhanky a řízek bude mnohem mastnější, ale také nadměrné vysychání masa. Abyste docílili správné teploty, je lepší použít menší množství oleje, které se prohřeje mnohem rychleji.
Přidejte máslo
Aby byly řízky ještě chutnější a křehčí, můžete do oleje na smažení rozpustit navíc jednu polévkovou lžíci másla. To dodá řízkům nebeskou jemnost a chuť jako nikdy předtím.