Vepřová plec na medu - postup přípravy
Tento recept je taková mutace původních žebírek na medu. Takto připravené maso podle receptu od paní Hany Petrášové je neskutečně jemné, vláčné a šťavnaté a delikátní kombinace chutí ingrediencí použitých v marinádě vám přinese nevšední požitek z jinak docela jednoduché večeře.
Ingredience
Ve větší misce smíchejte med, sladkou chilli omáčku, ocet, sójovou omáčku, hrubozrnnou hořčici a sůl a vše metličkou dobře prošlehejte. Maso očistěte a nakrájejte ho na větší kostky, které naložte do připravené medové marinády, promíchejte, aby byl každý kousek úplně obalený medovou směsí, mísu zakryjte fólií a vložte do lednice alespoň na 8 hodin přes noc uležet.
Na druhý den vyklopte maso i s marinádou do pekáčku, zakryjte ho poklicí a vložte do trouby rozehřáté na 170 °C péct na 1 hodinu. Poté odkryjte víko, každý kousek masa potřete ještě trochou medu, zvyšte žár trouby na 180 až 190 °C a pokračujte v pečení dalších 30 až 60 minut, podle vlastností vaší trouby. Tímto postupem získáte nádherně jemné a šťavnaté maso, plné chuti.
Hotové maso na medu nechte asi 10 minut po upečení odpočinout a podávejte spolu s bramborovou kaší a naloženou nebo čerstvou zeleninou. Skvěle chutná i s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.