Jednoduchý bílý chléb - postup přípravy
Pokud chcete doma mít čerstvé pečivo, jednoduše si jej sami upečte. Tento bílý chléb je velmi jemný, nadýchaný a vychutnáte si ho mnohonásobně více než jakýkoliv kupovaný.
Ingredience
Do zadělávací mísy dejte nejprve všechny sypké suroviny na těsto, pak přilijte olej a vlažnou vodu a mléko. Vypracujte hladké, nepříliš lepivé těsto. Přikryjte ho a nechte asi hodinu kynout.
Těsto rozdělte na 2 části, dejte je na pomoučněný vál a udělejte rukou z každé části zhruba čtvercovou placku. Ve třetinách každou přehněte dovnitř, utěsněte spoje těsta (viz video) a pak ho natěsno srolujte do bochánku. Prsty opět zarovnejte spoje těsta, aby se bochánek nerozbaloval. Dejte oba bochánky na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte asi 20 minut kynout.
Do každého bochánku udělejte 3 až 4 šikmé řezy ostrým nožem. Rozšlehejte vejce a oba chleby jím potřete. Vložte plech s nimi do předehřáté trouby na 180 °C a pečte je, dokud nebudou krásně zlatavé.