Hrachová kaše - postup přípravy
Hrachová kaše je velmi chutný a zdravý pokrm, pokud se připraví s láskou a péčí. Pokud máte vůči ní skeptický postoj, vyzkoušejte ji podle receptu od paní Ivy Ptáčkové a možná zjistíte, že jste ji celý život opomíjeli zcela neoprávněně.
Ingredience
Přebraný hrách nechte několik hodin namočený v hrnci s dostatečným množstvím vody, aby nabobtnal a změkl. Poté ho uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Jakmile hrách změkne, slijte vodu (trochu si ji odložte) a tyčovým mixérem ho rozmixujte.
Mezitím v pánvičce na sádle či troše rostlinného oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku do sytě zlatavé barvy. Přidejte prolisovaný, nastrouhaný či jemně nasekaný česnek a pokračujte ve smažení, dokud nezačne vonět. Vše zaprašte hladkou moukou, nechte zasmažit a hotovou cibulovou jíšku vyklopte do hrnce s rozmixovaným hrachem.
Všechny přísady důkladně promíchejte a krátce provařte. Pokud je kaše příliš hustá, nařeďte ji vodou z vaření hrachu. Podle chuti kaši osolte a opepřete a ihned podávejte třeba s plátkem vařeného uzeného masa a kyselou okurkou.