Hovězí svíčková na smetaně - postup přípravy
Bez svíčkové není česká kuchyně. Pokud jste po této omáčce dosud jen nesměle pošilhávali, vyzkoušejte ji podle receptu z Youtube kanálu Vaření s Jančou. Recept je přehledný a snadný a omáčka je ozvláštněná několika voňavými a originálními přísadami.
Ingredience
Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájejte nadrobno. Citrón oloupejte a nakrájejte ho na kolečka. Slaninu nakrájejte na tenčí a dlouhé proužky, které nechte zamrazit, aby se s nimi lépe pracovalo. Mělo by vám vyjít asi 6 proužků. Zbylou slaninu nakrájejte na drobné kostičky, které nechte nezmrazené.
Do masa vytvořte dlouhým a ostrým nožem podélné zářezy, do nichž nastrkejte zmrazené proužky slaniny. Pokud je třeba, maso rozřízněte tak, aby se vám vešlo do hrnce. Do každé poloviny nastrkejte 2 nebo 3 proužky slaniny.
Maso osolte a opepřete a koření vmasírujte do masa. Cibuli spolu s kostičkami slaniny nechte v žáruvzdorném hrnci nebo v pekáči zesklovatět na troše sádla nebo rostlinného oleje. K cibuli přidejte půl kostky másla a poté veškerou kořenovou zeleninu. Vše za častého míchání restujte, dokud se všechna zelenina neosmahne dozlatova.
Do zeleninového základu přidejte bobkové listy, celý černý pepř a nové koření a na půlkolečka nakrájený citrón. Do hrsti si vsypte tymián a rozmělněte ho mezi dlaněmi. Poté ho pošlete do zeleninové pánve spolu s jednou lžičkou mletého muškátového oříšku. Promíchejte a ještě chvíli nechte vše společně zasmažit.
Obsah pánve podlijte vroucí vodou tak, aby byla zelenina tak akorát ponořená. Do vroucí vody v pánvi položte připravené maso a přilijte vodu tak, aby dosahovala asi do dvou třetin výšky masa. Pánev přiklopte poklicí a vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu 1,5 až 2 hodin.
Po upečení vyjměte z pánve maso, bobkové listy, kuličky pepře a nového koření a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Vzniklé pyré na sporáku přiveďte k varu, dochuťte jej cukrem, případně citrónovou šťávou, přilijte dva kelímky plnotučné smetany, promíchejte a na mírném žáru nechte omáčku prohřát.
Hovězí maso nakrájejte na slabé plátky. Na talíři jej podlijte omáčkou a ozdobte plátkem citrónu, kopečkem šlehačky a lžičkou brusinek. Přidejte houskové knedlíky a podávejte.