Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Brambory s vejci v hořčično-křenové omáčce

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Brambory s vejci v hořčično-křenové omáčce - postup přípravy

Moje maminka vždycky říkala, že není umění vařit z něčeho, ale z ničeho. Tento recept je zářným příkladem kreativní kuchyně, kdy spíž zeje prázdnotou a zbylo v ní jen pár zdánlivě nesourodých surovin, z nichž však dohromady vznikne až překvapivě lahodné jídlo.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vejce vložte do hrnce, zalijte je vodou a nechte je na sporáku vařit asi 10 minut, aby žloutek úplně ztuhl. Poté je slijte a nechte vychladnout.

Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na osminky. Vložte je do hrnce, přidejte lžičku soli, zalijte je vodou a nechte uvařit na sporáku doměkka.

Bujónovou kostku rozmíchejte v 600 ml horké vody.

2. KROK

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte kus másla a nechte na něm zesklovatět připravenou cibuli. Přisypejte tři lžíce hladké mouky a za stálého míchání připravte cibulovou jíšku. Když je mouka jemně zlatavá, zalijte obsah pánve vodou s rozmíchaným bujónem. Přidejte také tři lžíce medové hořčice, jednu čajovou lžičku křenexu a vše důkladně promíchejte.

3. KROK

Do směsi přilijte mléko, podle chuti ji osolte a opepřete, znovu dobře rozmíchejte a přiveďte k varu. Mezitím by měly být brambory již uvařené, a tak je slijte a vyklopte je do zhoustlé mléčné omáčky v hrnci. Přidejte nasekanou petrželku, kopr nebo jinou oblíbenou bylinku. Směs odstavte ze sporáku, promíchejte a rozdělte ji do talířů.

Oloupejte uvařená a zchladlá vejce, rozkrájejte je na poloviny, doplňte jimi brambory v omáčce a podávejte.

4. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů