Katova hovězí polévka - postup přípravy
Tuto polévku podle kanálu Recepty bez brepty si užijí zejména ti, kteří mají smlouvu s ďáblem. Těm ostatním ale stačí trochu snížit množství chilli papriček a získají neuvěřitelně chutnou polévku, která vyléčí rýmu i kocovinu.
Ingredience
Oloupejte tři cibule a nasekejte je nadrobno. Hovězí krk očistěte a nakrájejte ho na kostky. K masu přidejte čerstvě otrhané lístky rozmarýnu, malou hrstku sušeného tymiánu, trochu čerstvě mletého černého pepře a sůl.
Šest stroužků česneku oloupejte a nakrájejte je nadrobno. V hrnci rozehřejte dvě polévkové lžíce sádla, vsypte do něj nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte česnek a spolu s cibulí ho restujte dozlatova.
Do cibulového základu přidejte rajčatový protlak, promíchejte a nechte ho 5 minut restovat, aby ztratil typickou nakyslou pachuť. Poté přidejte maso s kořením a za častého míchání ho nechte opéct ze všech stran dozlatova.
Do hrnce přidejte dvě polévkové lžíce sladké nebo pálivé papriky (podle toho, jak moc pálivé jídlo máte rádi) a za stálého míchání asi 1 minutu restujte. Dejte pozor, aby se nepřipálila, potom by zhořkla. Obsah hrnce zalijte vroucím hovězím vývarem a přidejte podle chuti chilli vločky. Vše důkladně promíchejte, přiklopte pokličkou a vařte, dokud maso zcela nezměkne.
Mezitím nakrájejte na drobné kostičky dvě mrkve, čtyři menší petržele, čtvrtku malé bulvy celeru a jednu žlutou nebo červenou papriku. Z petrželky odkrojte tuhé stonky a lístky nasekejte nadrobno. Když je maso téměř měkké, kořenovou zeleninu vsypte do polévky a pokračujte ve vaření dalších 15 minut, dokud nezměkne.
Nakonec přidejte do hrnce nadrobno nasekanou petrželku, polévku dochuťte trochou soli, případně pepře a chilli a nechte ji ještě minutu prohřát. Podávejte ji ozdobenou snítkou petrželky, pár kroužky cibule a nejlépe s čerstvým pečivem.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.