Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborové placky „Přesňáky“

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Bramborové placky „Přesňáky“ - postup přípravy

Nasucho pečené placky z brambor a mouky jsou letitou dobrotou, která se dědí po staletí z matky na dceru. O svůj vlastní rodinný recept se s námi podělila paní Marie Kopalová.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a nechte zchladnout. Poté je nastrouhejte nahrubo, smíchejte je s hladkou moukou (můžete použít i polohrubou), přidejte špetku soli a uhněťte těsto, které zformujte do tvaru dlouhé šišky.

2. KROK

Z těstové šišky odkrajujte kousky, které rozválejte na placku a dejte je péct na suché pánvi po obou stranách dozlatova. Pokud chcete, můžete pánev vynechat a péct je rovnou na rozpáleném kovovém tále, ale jde to i přímo na sklokeramické desce. Jakmile se začnou v placce nafukovat bubliny, otočte ji na druhou stranu.

3. KROK

Všechny upečené placky ihned po sejmutí ze sporáku potřete sádlem nebo máslem, aby zvláčněly. Podávat je můžete namazané povidly a případně i posypané mletým mákem, cukrem a pokapané rozpuštěným máslem nebo sádlem.

4. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů