Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bratislavské plecko bez smetany

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Bratislavské plecko bez smetany - postup přípravy

Bratislavská plec v základu z kořenové zeleniny je jedno z nejlepších jídel, jaké jste kdy jedli. Obyčejně se zjemňuje smetanou, v tomto receptu od paní Petry Pospíchalové je ale omáčka tak hladká a chutná, že už žádné další ingredience nepotřebuje.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Cibuli nakrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte trochu rostlinného oleje a osmahněte na něm cibuli dorůžova. Maso mezitím vcelku podle chuti osolte a opepřete. Přidejte ho do hrnce k osmahnuté cibuli a nechte ho ze všech stran zatáhnout.

2. KROK

Maso v hrnci zalijte rajčatovým protlakem, podlijte trochou vody, přiklopte pokličkou a nechte ho dusit, dokud nezměkne. Mezitím očistěte mrkev a kousek celeru a obojí přidejte v celku do hrnce s masem. Když zelenina mírně změkne (nesmí se ale rozvařit), vyndejte ji z hrnce a nakrájejte ji na kostičky. Uvařené maso vyndejte z hrnce a nakrájejte ho na plátky.

3. KROK

Omáčku v hrnci zahustěte záklechtkou z hladké mouky rozmíchané v hrnku vody. Promíchejte a nechte alespoň 10 minut provařit. Poté omáčku dochuťte solí, kapkou citrónové šťávy a zjemněte kouskem másla.

4. KROK

Pokrájenou mrkev, celer a maso vraťte zpátky do hrnce s omáčkou. Přidejte také konzervovaný (slitý a okapaný) hrášek, nechte je prohřát a podávejte, nejlépe s vařenými těstovinami nebo s knedlíkem.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů