Domácí kremrolky s pařížskou šlehačkou - postup přípravy
Křupavé doma pečené kremrole plněné pařížskou šlehačkou jsou vynikající a zaručeně čerstvé. Svůj oblíbený recept nám poskytla paní Dagmar Kazdová.
Na máslové těsto
Na závinové těsto
Na náplň
Rozkrájejte tuhé máslo a spolu s moukou ho rukama rychle zpracujte v těsto. Zabalte ho do fólie a uložte do chladna. Na závinové těsto dejte do mísy mouku, žloutek, ocet, sůl a vlažnou vodu. Vypracujte hladké těsto a nechte ho zabalené do fólie odpočinout rovněž v chladu.
Závinové těsto rozválejte do čtverce a doprostřed si položte máslové těsto. Rohy závinového těsta přeložte přes máslové, tak aby bylo máslové těsto celé zakryté. Válečkem těsta lehce rozválejte na obdélník. Nesmíte moc tlačit, aby tukové těsto nevylezlo ven. Pak těsto přeložte na třetiny a znovu opatrně rozválejte. Rozválené těsto znovu přeložte na třetiny a dejte na 30 minut do chladna odpočinout, potom těsto znovu rozválejte na obdélník, znovu přeložte na třetiny, nechte 30 minut odpočinout a opět rozválejte. Zopakujte minimálně třikrát.
Vyválené těsto pak nakrájejte na 2 centimetry široké proužky a naviňte je na suché trubičky. Povrch potřete žloutkem, ale jen z vrchu, boky musí zůstat suché, aby těsto mohlo listovat. Dejte je na plech, nalijte do něj maličko vody, aby se během pečení vytvořila pára, a vložte ho do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Kremrolky pečte 10 minut (nesmíte ale otevřít troubu!), pak teplotu snižte a nechte je dopéci do růžova.
Ještě horké kremrolky opatrně stáhněte z trubiček a nechte chladnout na rovné podložce. Vyšlehejte pařížskou šlehačku, naplňte jí kremrolky a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.