Zapečená zelenina s vaječnou směsí a sýrem - postup přípravy
Bezmasá jídla nemusí vůbec být nudná, ba naopak, a tato zapečená zelenina zalitá jednoduchou bylinkovou směsí a posypaná sýrem je toho zářným příkladem. Jedná se o jednoduché jídlo, které vám nejenže dodá spoustu živin a vitamínů, ale navíc chutná skvěle.
Ingredience
Na dip
Květák a brokolici rozeberte a rozkrájejte na růžičky či menší kousky. Brokolici dejte do hrnce s vroucí vodou se lžící soli a 2 lžícemi mléka, vařte ji 2 minuty a poté ji přendejte do zapékací formy. Totéž udělejte s květákem, jen ho vařte 4 minuty.
Nakrájejte cibuli na drobno a dejte ji smažit na troše olivového oleje. Až začne sklovatět, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a smažte ji několik minut na mírném plameni. Nakonec k ní prolisujte česnek a promíchejte. Pak přidejte směs do zapékací mísy, poté přihoďte nakrájené papriky různých barev, jednu větvičku cherry rajčat rozkrájených napůl a vše promíchejte.
V míse rozšlehejte vejce se lžičkou soli, přidejte slunečnicový olej a mouku a vymíchejte těsto. Pak přilijte půl litru mléka a vše rozmíchejte dohladka a bez hrudek. Nakonec vmíchejte nasekanou petrželku a kopr. Směs nalijte do formy na zeleninu a navrch nasypejte strouhaný tvrdý sýr. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte zeleninu asi 40 minut.
Na dip smíchejte bílý jogurt nebo zakysanou smetanu se stejným množstvím majonézy. Prolisujte česnek, přidejte nasekaný kopr a promíchejte. Upečenou zeleninu pak servírujte s tímto dipem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem