Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cikánská polévka s masem a zeleninou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 70 minut

Cikánská polévka s masem a zeleninou - postup přípravy

Již minimálně 200 let existuje starý cikánský recept na vynikající vydatnou polévku, která může směle nahradit oběd nebo večeři. Je plná masa a zdravé zeleniny.

Ingredience pro:
8 porcí
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Nakrájejte maso (může být vepřové nebo telecí), 2 cibule, 1 mrkev, petržel a 2 řapíkaté celery na kusy a dejte je do hrnce. Zalijte je 2 litry vody, trochu osolte a dejte vařit. Když se objeví pěna, seberte ji. Vařte vše asi 40 minut, dokud maso nezměkne.

2. KROK

Nakrájejte slaninu na kousky a dejte ji smažit na několik minut na pánvi. Poté přidejte nakrájenou cibuli na kostičky, po chvilce i nakrájenou červenou papriku, 1 řapíkatý celer a nakonec 1 na jemno nastrouhanou mrkev. Vše smažte na mírném plameni pod poklicí asi 10 minut.

3. KROK

Pak přidejte trošku cukru, pepř, sladkou papriku a rozmarýn dle chuti, a 2 lžíce rajčatového protlaku. Vše promíchejte a nechte 2 minuty restovat. Poté vezměte z hrnce asi 300 mililitrů vývaru, zalijte jím obsah pánve a nechte vše vařit dalších 5 minut.

4. KROK

Z hrnce vyndejte všechny kousky masa a zeleniny. Nakrájejte na kostičky brambory a dejte je vařit do vývaru na 10 minut. Mezitím nakrájejte uvařenou mrkev a petržel a maso na menší kousky.

5. KROK

Vraťte je zpět do hrnce, přidejte směs z pánve a vařte 20 minut. Nakonec přidejte nasekaný kopr, dosolte a můžete servírovat. Skvělým doplňkem polévky na talíři je trocha zakysané smetany na zjemnění chuti.

6. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK

Zdroj receptu: Rychlé chutné

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů