Fazole s uzeným masem a mrkví - postup přípravy
Skvělý vydatný oběd můžete udělat z uzeného masa a fazolí. Pokud máte rádi pikantní jídla, neváhejte přidat chilli papričku, chuď pokrmu tak bude ještě výraznější.
Ingredience
Dejte fazole do mísy a zalijte je litrem vody. Nechte je celou noc namáčet. Druhý den vodu slijte a propláchněte je. Dejte do hrnce opět litr vody, přisypejte fazole, přiveďte k varu a vařte 5 minut. Pak vodu slijte a fazole propláchněte.
Během vaření si nakrájejte cibule na kostičky. Dále očistěte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Uzené koleno omyjte a nakrájejte na menší kusy, uzenou slaninu nakrájejte na kostičky.
Dejte do hrnce 3 lžíce oleje, rozpalte ho a dejte na něj smažit cibuli a mrkev. Obojí smažte 3 minuty a míchejte. Pak přidejte maso se slaninou a smažte za občasného míchání asi 5 minut. Do hrnce přidejte fazole a přilijte 2 litry vody. Nechte vše asi hodinu vařit, aby fazole změkly, pokud bude potřeba, můžete i déle.
Poté přidejte sůl, podravku, pepř a pálivou papriku, zamíchejte a vařte 2 minuty. Ochutnejte fazole a v případě potřeby vše ještě dochuťte.
Nasekejte česnek, dejte na pánev 3 lžíce oleje a krátce ho osmahněte. Pozor, nesmí se spálit! Pak přidejte mouku a na slabém plameni vše zarestujte. Přidejte sladkou papriku a krátce ji prosmahněte. Poté přilijte do pánve trochu vody z hrnce, důkladně promíchejte a vlijte obsah pánve do vroucích fazolí. Zamíchejte, nechte 10 minut provařit a můžete servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.