Vepřový bůček à la filipínské adobo - postup přípravy
Vepřový bůček můžete velmi chutně upravit v podobném stylu, jakým ho dělají na Filipínách, se sójovou a ústřicovou omáčkou. V kombinaci například s rýží půjde o vynikající oběd nebo večeři.
Ingredience
Vykostěný vepřový bůček očistěte a nakrájejte na kostky. Dvě cibule pokrájejte na měsíčky nebo půlkolečka a nasekejte si stroužky česneku.
Na pánev dejte trochu oleje. Až se rozpálí, přihoďte cibuli a restujte ji minutu, pak přidejte česnek a restujte 10 sekund. Nakonec přidejte maso a opékejte 5 až 7 minut za častého míchání. Během té doby ho osolte a opepřete, nepřehánějte to ale s ní, budete později přidávat slanou sójovou omáčku.
Poté k masu přilijte sójovou a ústřicovou omáčku a nechte tekutinu několik minut na středním plameni zredukovat. Přidejte bobkové listy, ještě trochu pepře a tolik horké vody, aby v ní maso plavalo. Nechte vše pod poklicí vařit, dokud nebude maso měkké.
Pak vyndejte maso z pánve, většinu omáčky vylijte z pánve do misky a vraťte na ni maso. Chvíli ho smažte na troše omáčky, aby získalo bohatší chuť.
Nakonec na pánev vraťte zbylou omáčku a okyselte ji citronovou nebo limetkovou šťávou. Na závěr nakrájejte jednu cibuli na kolečka, hoďte je do pánve a ještě vše asi minutu smažte. Hotové maso podávejte například s rýží.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.