Piškotový vanilkovo-nutellový dort - postup přípravy
Jednoduchý piškotový korpus a krém z vanilkového pudinku a nutelly, to jsou hlavní zbraně velmi pohledného a lahodného, ale vlastně docela jednoduchého dortu. Recept, který od své babičky podědila a lehce upravila, s námi sdílela paní Gabriela Bočková.
Na korpus
Na krém
Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. V jiné misce smíchejte vaječné žloutky s cukrem a vyšlehejte obojí do bělavé a nadýchané pěny. Postupně přidejte 10 polévkových lžic horké vody a po dávkách zašlehávejte také mouku.
Když získáte hladké těsto, jemně do něj krouživými pohyby stěrkou odspodu nahoru vmíchejte vyšlehaný bílkový sníh. Výsledné těsto přemístěte do kruhové dortové formy vyložené pečicím papírem, párkrát s ní klepněte o desku stolu, abyste z těsta vyhnali vzduchové bubliny, a dejte dort péct do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C po dobu kolem 20 minut.
Zatímco se dort peče, připravte si krémy. V hrnci svařte mléko, 3 dcl si odložte stranou a rozmíchejte v nich dohladka čtyři sáčky pudinku. Jakmile se mléko v hrnci začne vařit, vmíchejte do něj rozmíchané pudinky a pokračujte v míchání a vaření, dokud pudink nezhoustne. Poté jej odstavte ze sporáku, vyklopte do studené misky a nechte ho vychladnout.
Zchladlý pudink rozdělte na dvě poloviny. K jedné z nich přidejte polovinu změklého másla a podle chuti cukr a vyšlehejte jej do krémové konzistence. Druhou polovinu pudinku smíchejte s ¾ skleničky Nutelly a s druhou polovinou másla a opět vše vyšlehejte do krému.
Upečený piškot nechte zcela vychladnout. Poté jej opatrně vyjměte z formy a podélně ho rozkrojte na tři tenčí pláty. Dva z nich potřete svou oblíbenou zavařeninou. Na jeden pak naneste vanilkový krém, na druhý krém s Nutellou a sestavte je na sebe do jednoho dortu. Povrch dortu potřete částí nutellového krému a ze zbytku obou krémů vytvořte zdobení dle chuti a fantazie.
Hotový dort vložte nejméně na 4 hodiny, nejlépe však přes noc, ztuhnout do lednice a pak už ho jen rozkrájejte na porce a podávejte se šálkem voňavé kávy nebo třeba kakaa.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.