Hrachová kaše s uzeným masem - postup přípravy
Hrachová kaše je staročeská klasika, která zcela neprávem požívá nevalné pověsti. Je načase ji rehabilitovat a vrátit jí ztracený lesk, čehož docílíte uzeným vývarem a tou správnou oblohou podle receptu z Youtube kanálu Recepty bez brepty.
Ingredience
Očistěte mrkev, celer a petržel a vše vhoďte v celku do hrnce. Na zeleninu položte celý kus uzeného masa, přihoďte polovinu cibule i s čistou žlutou slupkou, dva bobkové listy a celé nové koření a černý pepř. Vše zalijte vodou tak, aby bylo maso zcela potopené, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte maso asi 2 hodiny.
Mezitím nasypte do hrnce půl kila sušeného hrachu a zalijte jej vodou. Vařečkou míchejte tak dlouho, dokud se voda nezakalí, a poté ji slijte. Nahraďte ji čistou vodou a znovu hrách propláchněte. Poté zalijte hrách vodou z vařícího se uzeného masa a přiveďte jej k varu. Podle potřeby vývar dolévejte a pokračujte ve vaření, dokud hrách zcela nezměkne.
V pánvi rozehřejte dvě polévkové lžíce sádla. Nasekejte nahrubo celou cibuli a osmažte ji na sádle dozlatova. Přidejte 2 lžíce hladké mouky a za stálého míchání restujte, dokud mouka mírně nezezlátne.
Vzniklou cibulovou jíšku přidejte do hrnce s rozvařeným hrachem a podle potřeby přilijte opět trochu uzeného vývaru. Zahuštěný hrách vařte dalších 15 minut. Poté přidejte prolisovaný česnek a podle chuti sůl.
Zbylou polovinu cibule nakrájejte na nudličky a na lžíci sádla ji opečte dozlatova. Uvařené uzené maso vyjměte z hrnce a nakrájejte ho na plátky.
Hrachovou kaši dejte do hlubokého talíře, obložte ji několika plátky uzeného masa a přidejte podle chuti na sádle osmaženou cibulku. Talíř ozdobte čerstvě nasekanými bylinkami a trochou nakládaných okurek a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty