Zapečené brambory s vejci, uzeninou a cibulí - postup přípravy
Zapečené brambory jsou pokrm sice veskrze jednoduchý a levný, avšak také velmi chutný, což jej předurčuje jako jeden z často opakovaných rodinných obědů či večeří. Vyzkoušejte je podle osvědčeného receptu, o nějž se s námi podělila paní Marie Kopalová.
Ingredience
Brambory ve slupce nechte v osolené vodě uvařit doměkka. Poté oloupejte slupku a nakrájejte je na kolečka. Polovinu brambor vyrovnejte na dno zapékací misky, osolte je a opepřete a poklaďte je salámem či uzeným masem.
Uvařte 3 vajíčka na tvrdo, nechte je zchladnout, oloupejte skořápku a nakrájejte je na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kroužky, které rozprostřete po celé ploše brambor. Na cibuli rozmístěte uvařená vajíčka a na ně položte druhou vrstvu brambor.
Povrch brambor osolte, opepřete a posypejte kořením na brambory. Zapékací misku vložte do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C na asi 15 minut. Mezitím vyklepněte zbylá vejce do misky, přidejte k nim trochu soli a mléka a rozšlehejte je do hladka.
Po čtvrthodině pečení vyjměte brambory z trouby, zalijte je připravenou vaječnou směsí a vraťte vše zpátky do trouby dopéct na dalších 15 až 20 minut, dokud brambory zcela nezměknou. Hotové brambory nakrájejte na porce a podávejte s nakládanou zeleninou nebo čerstvým zeleninovým salátem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.