Zapečený lilek plněný šunkou, žampiony a sýrem - postup přípravy
Zapečený lilek se šunkou, sýrem a žampiony je lákavým a lehkým jídlem, které se skvěle hodí pro žhavou letní sezónu. O svůj oblíbený recept na něj se s námi podělila paní Helena Vítková Zvonková.
Ingredience
Lilky zbavte konce se stopkou a rozkrojte je podélně napůl. Dužninu špičkou nože po celé délce prořezejte, posypejte ji solí a nechte vypotit typicky nahořklou šťávu. Poté je opláchněte vodou, osušte a dužninu vydlabejte z lilků tak, abyste nepoškodili slupku a vytvořili tak duté lodičky. Vydlabanou dužninu odložte na chvilku stranou.
Oloupejte cibuli a nasekejte ji nadrobno. Šunku nakrájejte na malé kousky, papriku očistěte od semínek a nakrájejte ji na kostičky. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a osmahněte v něm cibuli dorůžova.
Přidejte šunku a kapii a minutu je společně opékejte. Poté vyklopte do pánve konzervu žampionů i s nálevem, přidejte vydlabanou dužninu z lilku, vše osolte a opepřete a pod pokličkou chvilku poduste. Obsah pánve zaprašte sladkou a pálivou paprikou, přidejte utřený česnek, majonézu a najemno nakrájený nebo nastrouhaný polotvrdý sýr.
Míchejte, dokud se sýr ve směsi zcela nerozpustí, a pánev odstavte ze sporáku. Směs rozdělte do lilkových lodiček, které položte na plech pokrytý pečicím papírem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 15 až 20 minut. Zapečené lilky servírujte na talíře a podávejte spolu s čerstvou zeleninou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.