Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečený lilek plněný šunkou, žampiony a sýrem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Zapečený lilek plněný šunkou, žampiony a sýrem - postup přípravy

Zapečený lilek se šunkou, sýrem a žampiony je lákavým a lehkým jídlem, které se skvěle hodí pro žhavou letní sezónu. O svůj oblíbený recept na něj se s námi podělila paní Helena Vítková Zvonková.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Lilky zbavte konce se stopkou a rozkrojte je podélně napůl. Dužninu špičkou nože po celé délce prořezejte, posypejte ji solí a nechte vypotit typicky nahořklou šťávu. Poté je opláchněte vodou, osušte a dužninu vydlabejte z lilků tak, abyste nepoškodili slupku a vytvořili tak duté lodičky. Vydlabanou dužninu odložte na chvilku stranou.

2. KROK

Oloupejte cibuli a nasekejte ji nadrobno. Šunku nakrájejte na malé kousky, papriku očistěte od semínek a nakrájejte ji na kostičky. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a osmahněte v něm cibuli dorůžova.

3. KROK

Přidejte šunku a kapii a minutu je společně opékejte. Poté vyklopte do pánve konzervu žampionů i s nálevem, přidejte vydlabanou dužninu z lilku, vše osolte a opepřete a pod pokličkou chvilku poduste. Obsah pánve zaprašte sladkou a pálivou paprikou, přidejte utřený česnek, majonézu a najemno nakrájený nebo nastrouhaný polotvrdý sýr.

4. KROK

Míchejte, dokud se sýr ve směsi zcela nerozpustí, a pánev odstavte ze sporáku. Směs rozdělte do lilkových lodiček, které položte na plech pokrytý pečicím papírem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 15 až 20 minut. Zapečené lilky servírujte na talíře a podávejte spolu s čerstvou zeleninou.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů