Švestkový kompot bez konzervantů - postup přípravy
Zavařit si na zimu úrodu švestek je velmi jednoduché, přidává se nim jen malé množství cukru a voda. Trik spočívá v tom propíchat švestky jehlou, aby k nim nálev dobře pronikl.
Ingredience
Množství ingrediencí je na 4 sklenice o objemu 750 ml.
Švestky omyjte, zbavte stopek a zkontrolujte. Zavařovat se mají jen opravdu zdravé plody. Každou švestku vezměte a píchněte do ní několikrát na různých místech jehlou.
Ovoce pak naskládejte do sklenic, do každé sklenice dejte lžíci cukru a zalijte ji až téměř nahoru vodou, tj. asi 2 až 3 milimetry pod okraj. Sklenice zavíčkujte a dejte do velkého hrnce vyloženého plátnem.
Nalijte do hrnce vodu a přiveďte ji k varu. Poté ztlumte plamen na minimum a takto zavařujte kompot 40 minut. Po vychladnutí zkontrolujte víčka a kompot skladujte na chladnějším temném místě.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Moje kuchyně Tanja