Pikantní korejský rajčatový salát - postup přípravy
Jestli si chcete pochutnávat na domácích rajčatech i v zimě a milujete saláty, vyzkoušejte zavařený rajčatový salát inspirovaný korejskou kuchyní. Je skvělý jako příloha k pečenému nebo grilovanému masu.
Ingredience
Sklenice o velikosti 0,7 l včetně víček a veškerého nádobí, které budete při zavařování používat, ponořte do hrnce s vodou s mycím přípravkem na nádobí. Přidejte balení jedlé sody a nechejte vše projít varem po dobu alespoň 10 minut. Sklenice a ostatní nádobí vyskládejte na plech a nechte vyschnout.
Očistěte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. V pánvi rozpalte olej, přidejte cibuli a pozvolna ji smažte do zlatohněda. Mezitím z rajčat odstraňte bubáka a rozkrojte je napůl. Červenou papriku nakrájejte na menší kousky a pálivou papriku včetně semínek nakrájejte na drobné kousky.
Mrkev si nakrájejte nebo nastrouhejte na velmi tenké nudličky a petrželku a koriandr (lze jej vynechat a nahradit petrželkou) nasekejte na větší kousky. Do větší mísy dejte nakrájená rajčata, obě papriky, mrkev, prolisovaný česnek, petrželku, osmaženou cibuli, koření khmeli suneli, ocet, sůl a cukr. Vše velmi důkladně promíchejte.
Salát nechte odpočinout 30 minut a poté opět důkladně promíchejte. Zavařovací sklenici naplňte nejdříve rajčaty, poté směsí zeleniny, opět rajčaty a zakončete zeleninou. Zbylou tekutinu rozlijte do všech sklenic.
Sklenice přiklopte víčkem a vložte do hrnce se studenou vodou, která by měla sahat maximálně po užší hrdlo zavařovací nádoby. Od chvíle, kdy začne voda v hrnci vřít, sterilujte 15 minut. Zavařené sklenice vyndejte, pořádně utáhněte víčko a otočte dnem vzhůru. Poté je přikryjte dekou nebo ručníkem a nechte úplně vychladnout.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.