Husí stehno na tymiánu a kmínu - postup přípravy
Svátek svatého Martina není možné oslavit bez svatomartinské husy, pokud se vám ale nechce péct celého opeřence, upečte si alespoň husí stehna. Ta podle receptu paní Ivany Reisingerové voní po kmínu a tymiánu.
Ingredience
Husí stehna si připravte den předem. Nasolte je, přidejte kmín a několik snítek tymiánu. Nechte je marinovat přes noc v lednici.
Druhý den stehna opláchněte, osušte papírovou utěrkou a odřežte z nich přebytečný tuk. Ten položte na dno pekáčku.
Stehna nechte zhruba hodinu ležet při pokojové teplotě. Poté je znovu posolte, přidejte kmín a tymián.
Nasolená a okořeněná stehna položte do pekáčku na mřížku. Podlijte je trochou vody. A pečte asi hodinu v troubě vyhřáté na 120 °C.
Po hodině zvyšte teplotu na 140 °C a pečte další 3 hodiny anebo dokud nejsou stehna měkká a kůže nezezlátne. Pečte je odkrytá a každou hodinu je přelijte vypečeným tukem.
Na závěr slejte z pekáčku sádlo a výpek a oddělte je od sebe. Sádlo si uložte na další použití. Výpekem polévejte maso na talíři.
Upečená stehna, politá výpekem, doporučujeme servírovat se zelím a kynutým či houskovým knedlíkem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.