Pampeliškový sirup s hnědým cukrem - postup přípravy
Udělejte si s rodinou procházku a nasbírejte pampelišky, z kterých můžete díky tomuto receptu vytvořit ten nejlepší pampeliškový sirup. Sirup poslouží jako náhražka medu, ale také vám může ulevit od bolesti a kašle.
Ingredience
Z pampelišek otrhejte okvětní lístky, vložte je do hrnce a zalijte je vroucí vodou. Přikryjte je pokličkou a nechte je 24 hodin odpočívat.
Následně pampelišky sceďte tak, abyste je zbavili co možná největšího množství vody, kterou přelijte do čistého hrnce.
Tip: K cezení použijte sítko, na které položte čisté bavlněné plátýnko.
Do tekutiny vlijte hnědý cukr, přiveďte ji k varu a poté ji vařte 90 minut na mírném ohni. Po této době do tekutiny přidejte na kolečka nakrájený citron a vařte dalších 30 minut.
Následně citron vyjměte a nechte sirup, který už nevařte, odpočívat 10 minut. Pampeliškový sirup přelijte do sterilizovaných sklenic s víkem, do kterých vložte kolečka citronu.
Poznámka: Sterilizace sklenic je nutná, aby nedošlo ke znehodnocení sirupu bakteriemi.
Jak pampeliškový sirup užívat
Aby měl sirup co největší efekt, užívejte 1 lžičku vždy ráno a večer. Můžete jej užívat také jako ochucovadlo čaje nebo si s ním namazat pečivo.
S čím může sirup pomoci
- ulevit od kašle a bolesti v krku
- pomoci v boji s astmatem
- posilovat imunitní systém
- ulevit od potíží spojených s bronchitidou
Poznámka: Máte-li jakékoliv zdravotní problémy, poraďte se o užívání sirupu se svým lékařem.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Kuhanje je zabavno