Jednoduchá čokoládová roláda s ořechy - postup přípravy
Jednoduchá čokoládová roláda chutná skvěle. Dezert je jemný, nadýchaný a vláčný. Na povrchu ho zdobí nádherně lesklá čokoládová poleva a křupavé oříšky.
Korpus
Krém
Poleva
Zdobení
Nejprve si připravte krém. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Jakmile se ingredience propojí, vlijte do nich část mléka. Znovu vše zamíchejte a přisypte mouku.
Zbytek mléka zahřejte a následně jej vlijte do připravené tekutiny, kterou poté vlijte do rendlíku a zahřívejte ji 2–4 minuty, do zhoustnutí.
Poznámka: Jak rychle směs zhoustne, závisí na výkonnosti vašeho sporáku.
Do směsi vmíchejte čokoládové kousky a míchejte, dokud se nerozpustí. Vzniklý krém nalijte do mísy, kde ho přikryjte potravinovou fólií a nechte volně chladnout.
Tip: Fólii na krém umístěte tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu se na povrchu nevytvoří škraloup.
Nyní si připravte korpus. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem a ve vedlejší míse smíchejte suché ingredience, které přesejte do vyšlehaných vajec. Směs zamíchejte a přilijte do ní lžíci vody.
Poznámka: Prosetí suchých ingrediencí je důležité, aby v těstu nevznikly hrudky.
Těsto rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 12 minut.
Poznámka: Po upečení korpus z plechu vyndejte tak, jak je ukázáno na videu níže.
Nyní připravte polevu. V míse vyšlehejte změklé máslo a za stálého šlehání do něj po částech vmíchejte čokoládový krém. Hotovou směsí natřete vychladlý korpus, který zarolujte, zabalte do pečicího papíru a nechte v lednici chladit 3–4 hodiny.
Nyní nachystejte polevu. Ve vodě rozpusťte želatinu a nechte ji 10 minut bobtnat. V rendlíku roztopte máslo a smíchejte ho se zakysanou smetanou a cukrem. Ingredience zamíchejte a pak do nich vmíchejte kakao.
Rendlík položte znovu na teplo a směs vařte 1 minutu. Poté polevu sejměte z tepla a vmíchejte do ní želatinu. Vychladlou roládu polevou polijte po celém jejím povrchu a ozdobte ji nasekanými ořechy.
Poznámka: Roládu dejte chladit na minimálně 30 minut do lednice, aby ztuhla poleva. Poté dezert servírujte nakrájený na kousky, které můžete ozdobit trochou šlehačky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ольга Шобутинская