Pařížské řezy se dvěma druhy šlehačky - postup přípravy
Pařížské řezy vypadají luxusně a jsou skvělou volbou, pokud potřebujete sladkost na oslavu. Postup přípravy je jednoduchý, dezert je nadýchaný a na povrchu křupavý.
Pařížská šlehačka
Korpus
Bílá šlehačka
Poleva
Zdobení
Nejprve si připravte pařížskou šlehačku. V rendlíku smíchejte smetanu s čokoládovými kousky a na mírném ohni nechte čokoládu rozpustit. Směs poté odstavte z tepla, rendlík přikryjte pokličkou a vložte ho do lednice.
Nyní připravte korpus. V misce smíchejte kakao s olejem a vejce rozdělte na žloutky a bílky. Vaječné bílky vlijte do mísy od robota a za stálého šlehání do nich přidávejte cukr.
Poznámka: Cukr přidávejte po částech, aby se ingredience lépe propojily.
Jakmile se začne tvořit bílkový sníh, přilijte do mísy postupně trochu vody a následně, po jednom, přidávejte vaječné žloutky. Do sněhu opatrně vmíchejte mouku, kterou přidávejte postupně.
Na závěr do směsi vmíchejte mix kakaa a oleje. Všechny ingredience důkladně zamíchejte, těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, zarovnejte ho do hladka a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut.
Poznámka: Po upečení nechte korpus volně vychladnout a poté z něj seškrábněte horní vrstvu tak, jak je to ukázáno na videu níže.
Korpus následně potřete po celém povrchu mlékem, aby byl dostatečně vlhký. Pařížskou šlehačku vyjměte z lednice, přelijte ji do mísy a šlehejte, dokud se hmota nezačne oddělovat od stran mísy.
Šlehačkou poté pokryjte celý povrch korpusu a zarovnejte ji dohladka.
Tip: Máte-li rádi hodně sladké dezerty, můžete mléko osladit.
Teď vytvořte bílou šlehačku. Smetanu vyšlehejte do husté hmoty a poté do ní přidejte cukr.
Poznámka: Cukr do šlehačky nikdy nepřidávejte na začátku šlehání, protože byste ji tak jen těžko vytvořili.
Jakmile směs zhoustne, naplňte jí cukrářský sáček a pokryjte jí pařížskou šlehačku na korpusu. Na závěr vytvořte polevu smícháním smetany a hořké čokolády, kterou vložte do mikrovlnné trouby na 1 minutu.
Poznámka: Zahřáté ingredience míchejte tak dlouho, dokud se nespojí a nevznikne hladká čokoládová poleva.
Polevu nechte volně vychladnout a poté jí pokryjte celý povrch dezertu, který vložte do lednice do doby, než poleva ztuhne.
Poznámka: Pařížské řezy krájejte skrz čokoládovou polevu teplým nožem a zbytek dezertu studeným nožem. Díky tomu poleva nepopraská. Dezert podávejte ozdobený šlehačkou a osmaženými lískovými oříšky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: LiViera Desserts