Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Oříškový piškot se smetanovým krémem

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Oříškový piškot se smetanovým krémem - postup přípravy

Oříškový piškot podle paní Jaroslavy Slavíkové můžete servírovat jako dezert ve všední den, ale také jako dort k narozeninám, svátku nebo jiné slavnostní příležitosti.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Korpus

Krém

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vaječné bílky vyšlehejte s polovinou množství cukru a vytvořte tuhý sníh. Vaječné žloutky vyšlehejte v jiné míse se zbytkem cukru do pěny, do které vmíchejte mleté ořechy. 

Poznámka: Místo vlašských ořechů můžete použít lískové ořechy.

2. KROK

Do směsi opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh a také mouku. 

Tip: Mouku před použitím prosejte a přidávejte ji po částech, aby v těstu nevznikly hrudky a ingredience se lépe propojily.

3. KROK

Těsto nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy na pečení a pečte ho v předehřáté troubě na 160–170 °C přibližně 45 minut. 

4. KROK

Poznámka: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Zda je těsto upečené, zjistíte pomocí špejle, kterou do něj zapíchnete. Vytáhnete-li ji čistou, máte hotovo. Pokud se na ní těsto uchytí, ještě chvíli pečte. 

5. KROK

Zatímco se korpus peče, připravte si krém. V míse vyšlehejte smetanu s mascarpone. Jakmile se ingredience propojí, přidejte do směsi ztužovač šlehačky a cukr. 

Poznámka: Množství cukru určete na základě vašich chuťových preferencí.

6. KROK

Po upečení korpus rozřízněte horizontálně na tři stejně vysoké části a krémem naplňte trezírovací sáček s ozdobnou hlavicí. První část korpusu položte na servírovací talíř a pokryjte ji částí množství krému, na který položte druhou část korpusu. 

Poznámka: Postup opakujte a vrstvení zakončete krémem.   

7. KROK

Povrch a strany dezertu ozdobte griliášem a na některá místa umístěte mandle v hořké čokoládě. 

Tip: Chcete-li dát dezert někomu jako dárek, můžete na něj krémem napsat jméno oslavence nebo jiný libovolný nápis.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů