Oříškový piškot se smetanovým krémem - postup přípravy
Oříškový piškot podle paní Jaroslavy Slavíkové můžete servírovat jako dezert ve všední den, ale také jako dort k narozeninám, svátku nebo jiné slavnostní příležitosti.
Korpus
Krém
Zdobení
Vaječné bílky vyšlehejte s polovinou množství cukru a vytvořte tuhý sníh. Vaječné žloutky vyšlehejte v jiné míse se zbytkem cukru do pěny, do které vmíchejte mleté ořechy.
Poznámka: Místo vlašských ořechů můžete použít lískové ořechy.
Do směsi opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh a také mouku.
Tip: Mouku před použitím prosejte a přidávejte ji po částech, aby v těstu nevznikly hrudky a ingredience se lépe propojily.
Těsto nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy na pečení a pečte ho v předehřáté troubě na 160–170 °C přibližně 45 minut.
Poznámka: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Zda je těsto upečené, zjistíte pomocí špejle, kterou do něj zapíchnete. Vytáhnete-li ji čistou, máte hotovo. Pokud se na ní těsto uchytí, ještě chvíli pečte.
Zatímco se korpus peče, připravte si krém. V míse vyšlehejte smetanu s mascarpone. Jakmile se ingredience propojí, přidejte do směsi ztužovač šlehačky a cukr.
Poznámka: Množství cukru určete na základě vašich chuťových preferencí.
Po upečení korpus rozřízněte horizontálně na tři stejně vysoké části a krémem naplňte trezírovací sáček s ozdobnou hlavicí. První část korpusu položte na servírovací talíř a pokryjte ji částí množství krému, na který položte druhou část korpusu.
Poznámka: Postup opakujte a vrstvení zakončete krémem.
Povrch a strany dezertu ozdobte griliášem a na některá místa umístěte mandle v hořké čokoládě.
Tip: Chcete-li dát dezert někomu jako dárek, můžete na něj krémem napsat jméno oslavence nebo jiný libovolný nápis.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.