Linecký koláč s tvarohem a vanilkou - postup přípravy
Recept paní Romany Važanské na linecký koláč s tvarohem je jednoduchý a zvládnou ho i začátečníci. Koláč je nadýchaný a pyšní se osvěžující a šťavnatou náplní.
Těsto
Náplň
Na pomazání
Zdobení
Na vál vysypte hladkou mouku, do které vmíchejte cukr, citronovou kůru a vanilku. Poté přidejte Heru, jedno celé vejce, jeden vaječný žloutek a vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinové fólie a vložte na minimálně 30 minut do lednice.
Poznámka: Suché ingredience před použitím prosejte. Díky tomu v těstu nevzniknou hrudky.
Následně těsto vyválejte na plát o výšce 0,5 cm a vyplňte jím tukem vymazanou a moukou vysypanou koláčovou formu.
Tip: Chcete-li na koláči vytvořit mřížkové nebo jiné zdobení z těsta, před vyválením plátu z něj oddělte asi ⅓ těsta.
Nyní připravte náplň smícháním tvarohů, vajec, cukru, rozinek, vanilkového cukru, citronové kůry a citronové šťávy. Náplň rovnoměrně rozprostřete na těsto a okraje i případné ozdoby potřete vyšlehaným vaječným bílkem.
Tip: Trochu rozinek si ponechte na závěrečné zdobení.
Linecký koláč s tvarohem posypte plátky mandlí, ozdobte ho rozinkami a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut.
Poznámka: Doba pečení závisí na výkonnosti vaší trouby. Koláč by měl být upečený dozlatova.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.