Klasická olejová bábovka s vanilkou - postup přípravy
Klasická olejová bábovka je vláčná a nadýchaná. Připravte si recept podle paní Jitky Kořánové, který je rychlý a zvládnou ho i začátečníci. Dezert je vhodný i na slavnosti.
Ingredience
Na vymazání
V míse smíchejte vejce, cukr, vanilkový cukr, olej, mléko, polohrubou mouku a kypřící prášek do pečiva.
Tip: Aby bylo těsto hladké a bez hrudek, mouku před použitím prosejte.
Těsto rozdělte na dvě části a do jedné z nich vmíchejte kakao. Do máslem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku vlijte nejprve světlé těsto a na něj nalijte těsto tmavé. Klasickou olejovou bábovku pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 50 minut.
Poznámka: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Zda je těsto upečené, zjistíte, když do něj píchnete špejli. Pokud ji vyndáte čistou, máte upečeno. V případě, že se na špejli trocha těsta zachytí, ještě chvíli pečte.
Bábovku po upečení nechte volně vychladnout a servírujte ji nakrájenou na kousky a posypanou moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.