Piškotová roláda s čokoládovým krémem - postup přípravy
Piškotová roláda s čokoládovým krémem je lahodný dezert, spojující nadýchaný piškot s krémovou náplní a lahodnou polevou z čokolády. Hodí se i na slavnosti.
Těsto
Krém
Poleva
Vaječné žloutky oddělte od bílků a žloutky vyšlehejte, společně s mlékem, do pěny. Do směsi vmíchejte olej a vešlehejte prosetou mouku.
Poznámka: Prosetí mouky je důležité, aby v těstu nevznikly hrudky a ingredience se lépe propojily.
Ve vedlejší míse vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli a vanilkovým cukrem do tuhého sněhu. Během šlehání do sněhu postupně přidejte také cukr. Trochu sněhu poté vmíchejte do žloutkové směsi, kterou celou následně lehce smíchejte se zbytkem sněhu.
Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem, zarovnejte ho dohladka a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut.
Nyní připravte krém smícháním mascarpone s prosetým kakaem a moučkovým cukrem. Do směsi dále přidejte polovinu množství smetany ke šlehání. Jakmile se ingredience propojí, vešlehejte do krému zbytek smetany.
Upečený korpus překlopte na čistou utěrku, sejměte z něj pečicí papír a zarolujte ho. V této formě nechte korpus odpočívat 30 minut.
Tip: Místo utěrky můžete použít čistý pečicí papír.
Poté korpus rozbalte a potřete celý jeho povrch kakaovým krémem. Korpus znovu zarolujte, roládu zabalte do pečicího papíru a vložte ji na 1 hodinu do lednice.
Zatímco se piškotová roláda s čokoládovým krémem chladí, připravte polevu. V misce smíchejte čokoládové kousky s olejem a směs rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě – potrvá to přibližně 2 minuty.
Do polevy vmíchejte nasekané arašídy a polijte jí celý povrch rolády. Dezert vložte znovu do lednice na 15 minut, aby poleva ztuhla. Poté ho podávejte nakrájený na kousky.
Tip: Chcete-li, aby roláda působila slavnostněji, můžete ji servírovat s trochou šlehačky a čerstvým ovocem, jako jsou například jahody, maliny nebo borůvky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Deliziose ricette di Katrine