Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané žampiony na zimu bez zavařování

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 37 minut

Nakládané žampiony na zimu bez zavařování - postup přípravy

Nakládané žampiony můžete připravit bez zavařování. Díky jednoduchému receptu můžete mít houby stále po ruce. Použít je můžete do salátů nebo jako přílohu k masu.

Ingredience pro:
7 sklenic
+ -

Ingredience

Nálev

Koření na 1 sklenici

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Žampiony očistěte a vložte je do velkého hrnce, kde je zalijte vodou a zasypte solí. Ingredience důkladně promíchejte a přiveďte k varu. 

Poznámka: V tomto receptu byl použitý hrnec o objemu 15 litrů. 

2. KROK

Během vaření se v hrnci začne tvořit pěna, kterou průběžně sbírejte. Průběžně žampiony také promíchávejte, aby se nepřichytávaly ke dnu. Jakmile se obsah hrnce začne vařit, přikryjte ho pokličkou a žampiony vařte 15 minut na mírném ohni. 

3. KROK

Poznámka: Pokud jsou žampiony velké, nebo chcete naložit lesní houby, vařte je 30 minut.

4. KROK

Po této době houby odstavte z ohně a připravte nálev. Použijte hrnec o objemu minimálně 8 litrů, do kterého vlijte 2,5 litru čisté vody, vsypte sůl, cukr a přilijte olej. Ingredience zamíchejte, hrnec přikryjte pokličkou a jeho obsah přiveďte k varu – potrvá to 3–4 minuty.

5. KROK

Poté, co se nálev začne vařit, vsypte do něj houby a vařte je dalších 15 minut. Každou sterilizovanou sklenici naplňte polovinou bobkového listu, dvěma kuličkami nového koření, jedním hřebíčkem, polovinou lžičky celého černého pepře a jedním stroužkem česneku nakrájeného na plátky. 

6. KROK

Poznámka: Množství ingrediencí je určeno do jedné sklenice o objemu 500–700 ml. Výsledkem receptu je 6–7 litrů nakládaných žampionů. 

7. KROK

Sklenice následně naplňte žampiony až po povrch a zalijte je nálevem, ve kterém se houby vařily. Poté sklenice uzavřete víčky, pevně je utáhněte a nechte obsah volně vychladnout. 

8. KROK

Poznámka: Nakládané žampiony budou připravené ke konzumaci za 2–3 týdny. Čím déle je necháte odpočívat, tím chutnější budou. Houby uchovávejte na chladném a temném místě. 

9. KROK

Tip: Pokrm podávejte jako malou svačinku s pečivem. Houby můžete ale použít také do salátů nebo jako originální přílohu k masu. 

10. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů