Mladý nakládaný česnek v octovém nálevu - postup přípravy
Pokud máte doma přebytek mladého česneku a nevíte co sním, vyzkoušejte recept na tento nakládaný v octovém nálevu. Jeho příprava je velmi snadná a zabere vám jen chvíli.
Ingredience
Mladý česnek velmi pečlivě očistěte, odstraňte z něj přebytečné stonky, aby se ho do sklenic vešlo co nejvíce. Měl by být oloupaný do běla a zbavený vrchní slupky.
Aby se snížila ostrá vůně, česnek namočte na tři dny do vody, kterou měňte 1–2krát denně. Pokud vám jeho vůně nevadí, můžete tento krok vynechat.
Po třech dnech vodu slijte a připravte čisté sklenice. Do každé půllitrové sklenice přidejte 5–6 kuliček nového koření a naplňte sklenici česnekem až po vrch.
Do každé sklenice přidejte 10 g soli a 15 ml 9% octa. Sklenice zalijte čistou vodou a velmi pečlivě je uzavřete čistými víčky.
Sklenice uložte na tmavé místo, jako je sklep nebo spíž. Česnek nechte kvasit minimálně jeden měsíc, během kterého získá svou charakteristickou chuť a křupavost.
Po měsíci je česnek připraven k jídlu. Uchovávejte ho i nadále v chladu a tmě, aby vydržel co nejdéle.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.