Zapečený květák s jogurtovým dipem - postup přípravy
Zapečený květák je křupavý a chuťově výrazný. Součástí receptu je jogurtový dip, který se k zelenině skvěle hodí. Pokrm můžete servírovat jako hlavní chod i svačinku.
Na květák
Omáčka
Sýrová směs
Dip
Květák zbavte listů a důkladně ho omyjte. Poté ho rozdělte na jednotlivé růžičky, které vložte do osolené vody s plátky citronu a svazkem kopru. Květák vařte 3 minuty pod pokličkou a poté ho sceďte.
Zatím na pánvi rozpusťte máslo, které zaprašte moukou a vytvořte jíšku. Do jíšky vlijte mléko a ingredience míchejte, dokud se nepropojí – celý proces potrvá přibližně 5 minut.
Směs osolte, ochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Pokračujte ve vaření další 1 minutu a poté pánev odstavte z tepla. Nyní najemno nastrouhejte tvrdý sýr, který v misce smíchejte s nadrobno nakrájeným česnekem a majonézou.
Růžičky květáku vyskládejte do zapékací mísy vyložené pečicím papírem a každou z růžiček pokryjte omáčkou a posypte provensálskými bylinkami. Na každou růžičku položte také lžíci sýrové směsi a květák pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10–15 minut.
Zatím připravte jogurtový dip. Rajčata omyjte, zbavte stopek a nakrájejte je nadrobno. V misce je následně smíchejte s prolisovaným česnekem, jogurtem, pepřem, solí a nasekaným koprem.
Tip: Pokud nemáte lis na česnek, můžete ho nastrouhat na jemném struhadle.
Zapečený květák servírujte společně s připraveným dipem jako bezmasý oběd nebo rychlou večeři. Chcete-li, přidejte k němu brambory nebo smažené hranolky.
Tip: Květák můžete podávat také jako originální předkrm nebo svačinku.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Dobré ráno