Plněné bramborové lokše se zeleninou - postup přípravy
Obohaťte svou kuchyni tradiční slovenskou pochoutkou. Výhodou je rychlost a jednoduchost přípravy. Lokše navíc obsahují zeleninu, která zasytí a skvěle chutná.
Těsto
Náplň
Brambory oloupejte, nakrájejte je na menší kusy a vařte je v osolené vodě 20 minut, doměkka. Zatím nakrájejte cibuli nadrobno a smažte ji na pánvi s rozpáleným olejem 3–4 minuty, dozlatova.
K cibuli vmíchejte nahrubo nastrouhanou oloupanou mrkev, ingredience zamíchejte a pokračujte ve smažení 3–5 minut. Zelí nasekejte nadrobno a vmíchejte ho k zelenině, kterou duste další 5–7 minut, pod pokličkou.
Uvařené brambory sceďte a ve větší míse je rozšťouchejte a smíchejte s vejcem, solí, černým pepřem. Do základu na bramborové těsto vmíchejte nasekanou petrželku a 250 g mouky smíchanou s kypřicím práškem do pečiva.
Tip: Aby vzniklo hladké těsto, mouku před použitím prosejte.
Po sedmi minutách vmíchejte do zeleniny rajčatovou pastu a směs smažte další minutu. Následně ji ochuťte solí, pepřem a vmíchejte do ní prolisovaný česnek. Ve smažení pokračujte dalších 10 minut.
Nyní do základu na bramborové těsto vsypte 125 g mouky a uhněťte těsto, které rozdělte na 6 stejně velkých dílů, které vyválejte na lokše o průměru přibližně 20 cm.
Do středu každé placky vložte zeleninovou náplň, těsto přehněte a vidličkou k sobě připevněte okraje.
Poznámka: Při plnění placek se můžete inspirovat pokyny ve videu níže.
Plněné bramborové lokše smažte přibližně 2 minuty z každé strany, dozlatova.
Tip: Hotové lokše odkládejte na bílý ubrousek, který z nich vysaje přebytečný tuk.
Lokše plněné zeleninou servírujte samotné, ale můžete je osvěžit také trochou zakysané smetany.
Tip: Podávat je můžete jako lehké hlavní jídlo nebo svačinku. Skvěle chutnají i zastudena.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Frische Rezepte