Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bratislavské plecko se zeleninovou omáčkou

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 174 minut

Bratislavské plecko se zeleninovou omáčkou - postup přípravy

Bratislavské plecko, podle Youtube kanálu Recepty bez brepty, je syté jídlo, které zvládnou i začátečníci. Šťavnaté maso s lahodnou omáčkou se hodí i na oslavy.

Ingredience pro:
6 porcí
+ -

Základ

Do omáčky

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Maso očistěte a omotejte ho provázkem, aby lépe drželo tvar. Poté ho osolte, opepřete a na rozpáleném oleji smažte, ze všech stran, přibližně 4–6 minut. 

Poznámka: Snahou je, aby se maso pouze zatáhlo. 

2. KROK

Maso vyjměte a vložte ho do zapékací mísy. Na výpeku poté smažte nadrobno nakrájenou cibuli po dobu 2–3 minut, dozlatova. K cibuli vmíchejte rajský protlak a pokračujte ve smažení 5 minut. 

3. KROK

Směs zalijte vývarem, do hrnce vraťte maso a, pod pokličkou, ho duste 2 hodiny. 

Poznámka: Po hodině dušení maso otočte. 

4. KROK

Maso z hrnce vyjměte a omáčku redukujte až 30 minut, do chvíle, kdy získá požadovanou konzistenci. Omáčku následně smíchejte s moukou a mlékem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do omáčky sůl, dle vlastní chuti, hrášek a mrkev s celerem a okurkami, nakrájenými na kousky. 

5. KROK

Omáčku se zeleninou vařte 10 minut a na závěr do ní vmíchejte smetanu. Poté ji dochuťte nálevem z okurek, citronovou šťávou a případně také solí. 

Poznámka: Množství nálevu a šťávy určete na základě vlastních požadavků na kyselost pokrmu. 

6. KROK

Bratislavské plecko servírujte nakrájené na plátky s připravenou omáčkou a houskovým knedlíkem. 

Tip: Každou porci můžete ozdobit petrželkou. 

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Recepty bez brepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů